Blogs
Thermovormen versus Spuitgieten

Blogs > Thermovormen versus Spuitgieten

 

Vergelijking van productietechnologieën:
Thermovormen versus Spuitgieten

Het gebruik van thermovormen en spuitgieten zijn beide gangbare productietechnologieën bij de vervaardiging van kunststofproducten. Thermovormen omvat het verwarmen van een kunststofplaat  tot het materiaal buigzaam wordt om ze dan te vormen op een mal, terwijl bij spuitgieten uitgegaan wordt van kunststofgranulaat (korrels). Deze korrels worden verhit tot smelttemperaturen en vervolgens onder druk in een matrijs gespoten.

Wat zijn de voordelen van Thermovormen?

Bij thermovormen zijn de opstartkosten lager dan bij spuitgieten, omdat de kosten voor een mal veel lager zijn dan die voor een matrijs. Bovendien is de mal relatief eenvoudig aan te passen, waardoor het ontwerp nog kan worden geoptimaliseerd tijdens de ontwerpproces. Het aanbrengen van een thermovormbare hard coating is efficiënter op een vlakke plaat. Daarnaast kunnen ook de kunststof platen van verschillende diktes op een mal worden gevormd, waardoor verschillende varianten kunnen worden gemaakt zonder dat er telkens opstartkosten zijn. Ook kunnen dikkere onderdelen worden gevormd zonder hierbij optische kwaliteit te verliezen. Ondanks het starten met een vlakke plaat, kunnen we bij Zweko Optics toch complexe onderdelen vormen door ons unieke productieproces.

Voor welke toepassingen wordt er gebruikgemaakt van Spuitgieten?

Spuitgieten wordt enkel kostenefficiënter naarmate de aantallen stijgen. . De vormvrijheid bij spuitgiet is groter, bijvoorbeeld verschillen in dikte of scherpe hoeken zijn mogelijk. Grote aanpassingen achteraf zijn echter niet altijd mogelijk waardoor er dan een nieuwe matrijs aangekocht moet worden.

Enkele Cases van Zweko Optics

1

LAADPALEN – SPUITGIETEN

De display covers voor de laadpalen worden in grote aantallen geproduceerd, en er is een dikteverschil in de covers. Om deze reden werd er besloten om ze te produceren via spuitgieten. Zweko Optics voorziet deze van een harde coating, specifiek ontworpen om krassen tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit behouden blijft, zelfs bij intensief gebruik.

2

LAADPALEN – SPUITGIETEN

Het vizier dat we gevormd hebben, heeft een uitzonderlijke vorm aan de zijkanten. De grote vervorming is mogelijk door ons uniek vormproces in combinatie met onze flexibele thermovormbare anti-kras en anti-fog ViewTec™ coatings. Het vizier sluit nauw aan op de helm en het gasmasker, met een minimale opening voor de clips van het gasmasker.

Door deze vergelijking van thermovormen en spuitgieten kunnen we de toepassingen en voordelen van beide productietechnologieën beter begrijpen, waardoor de juiste keuze kan worden gemaakt afhankelijk van de vereisten van het specifieke project. Laat ons gerust weten bij welk (toekomstig) project wij jullie kunnen helpen!